joi, 14 august 2008

Informatii despre tapet


Reguli pentru alegerea tapetului

Pentru a face cea mai buna alegere in privinta tapetului trebuie sa tineti cont in primul rand atat de destinatia camerei pe care doriti sa o decorati, cat si de dimensiunile acesteia.

- Daca incaperea este modesta ca spatiu este indicat sa alegeti un model cu design delicat, fin, cu imprimeuri mari in nuante calde; acest lucru va reusi sa creeze o imagine spatioasa si calda.

- Acelasi model este indicat si atunci cand trebuie sa ocoliti numeroase goluri (usi, ferestre, dulapuri incastrate, rafturi etc.) deoarece continuitatea desenului nu va fi intrerupta in totalitate.

- Tot intr-o camera mica puteti alege un tapet cu reflexe metalice, acesta cu siguranta va reflecta lumina oferind spatialitate incintei.

- Tapetele cu model mare pot crea un efect deosebit atunci cand decorarea incepe din punctul cel mai important. In cazul unui living generos, este bine sa centrati fasia de tapet in dreptul celui mai important element din camera (de exemplu: locul de servit masa).

- Pentru a obtine o imagine unitara de ansamblu, evitati sa decorati mai multe incaperi cu modele diferite de tapet atat ca nuanta cat si ca design. Riscati sa creati in interior o imagine haotica si foarte incarcata.

- Trebuie sa stiti de asemenea ca nu este indicat sa amplasati pe un perete decorat cu tapet (indiferent de motiovele desenului) tablouri, intruccat ati incarca inutil imaginea fara sa iasa in evidenta nici modelul tapetului si nici tabloul respectiv.

- Ideal ar fi ca inainte de a achizitiona o intreaga rola de tapet, sa cumparati doar o fasie, sa o aplicati pe un perete si sa studiati imaginea acesteia atat in lumina naturala cat si in lumina artificiala.





Cum aplicam tapetul

Ca oricare alt finisaj de interior si aplicarea tapetului necesita anumite etape si reguli. Pentru a beneficia de siguranta unei munci bine facute trebuie sa tineti cont de urmatorele:

- Prima etapa este curatarea peretelui si degresarea lui de eventuale straturi de finisaj. Doar pe un perete curat adezivul se va distribui uniform iar tapetul va fi lipit foarte bine.

- Fasiile de tapet se aplica in general din coltul incaperii, puteti urmari astfel mult mai bine cum se dezvolta modelul.

- Puteti masura si desena pe perete linii directoare. Acestea or sa va ghideze si or sa va ajute sa nu va indepartati de verticala.

- Numai dupa lipirea si uscarea tapetului puteti face decupajele pentru prize si intrerupatoare, indicat este sa montati intrerupatoarele ulterior, doar asa puteti beneficia de o suprapunere perfecta.



Tipuri de tapet

Exista doua categorii mari de tapet: cu suprafata imprimata si cu model reliefat. Tapetul cu model reliefat se subimparte in tapet lavabil (rezistent la apa si la pete, poate fi spalat cu detergent) si tapet non-lavabil (nu poate fi spalat cu detergent, deoarece se deterioreaza).

Datorita calitatilor sale de a imprima caldura si personalitate, tapetul reprezinta la ora actuala o modalitate avantajoasa, moderna si estetica de decorare a unei locuinte. Din fericire, piata amenajarilor interioare reuseste sa ne surprinda de fiecare data prin numeroase modele si nuante de tapet, toate pentru gusturile si ideile dumneavoastra!

Un articol de Adina Maria MIREL
sursa www.condo.ro

Niciun comentariu: